20 Nov
20Nov

כשהחלטתי לפתוח קבוצת מאסטרמיינד, המטרה הייתה ליצור קהילה קטנה ואינטימית של אנשים שמשקיעים בעבודה של התפתחות אישית ורוצים להמשיך את ה"תחזוקה" של העבודה שהם עושים, ולראות את הדברים דרך פרספקטיבה רחבה יותר, בעזרת קבוצת המאסטרמיינד.  


בהרכב חסר

בפועל, אנחנו עוברים חוויה מרתקת של "התגלות"... התגלות של חלקים בעצמנו שמשפיעים ולעיתים מנהלים את חיינו, ואנחנו לא תמיד מודעים אליהם.
חלק מהדברים שאנחנו לומדים על עצמנו, זה שאנחנו יודעים את רוב הדברים, אך לא שמים לב איך הם באים לידי ביטוי בחיים של כל אחד מאתנו, ובעיקר, איך הם משפיעים על החיים שלנו, ומכיוון שמודעות היא צעד ראשון לריפוי, יש לנו הזדמנות לרפא בתוכנו דברים נפלאים ולקבל מאחרים "מתנות קטנות" שעוזרות לכל אחד מאתנו להתקדם לשלב הבא...

זו הייתה הקדמה קצרה לחוויה שאני עברתי במאסטרמיינד לפני שלושה שבועות.

עשינו מאסטרמיינד על נושא שהעלתה חברת קבוצה, וחברת קבוצה אחרת "העירה" לי שהיא מרגישה שאני "מגוננת" על חברת הקבוצה שעליה היה המאסטרמיינד. הגבתי להערה כפי שחשבתי לנכון והמשכנו הלאה, נדהמים שוב לראות איך כולנו מהווים מראה אחד לשני.

כשהלכתי הביתה ובמשך כמה ימים נוספים, הלכה איתי המחשבה על מה שהיה במאסטרמיינד (שהיה מעלף מבחינת תובנות) ועל ההערה שנתנה לי אותה חברה... ואז נפל לי האסימון...

התנגדויות!!! זה אחד השיעורים שלי כאן...

התנגדות, זה אזור מוכר לי בחיי. זו מראה שאני חווה שוב ושוב, וזה שיעור שעבדתי עליו לא מעט כאשר למדתי בארה"ב.... התנגדויות נמצאות בחיי רובנו, והן מופיעות בפורמטים שונים ומשפיעות בגדול על חיינו, ועל מערכות היחסים שלנו.
לעיתים קרובות אני רואה התנגדויות אצל המתאמנים שלי, ואיך לפעמים זה משתנה באופן מדהים תוך דקות, והם "קופצים" למים ומרגישים נפלא על זה שהרחיבו את הגבולות שלהם...

התנגדויות - חזרתי לגלות ברמה יותר עמוקה, עד כמה הן עדיין נמצאות בחיי...

אז מה זו בעצם התנגדות?

התנגדות בעיני זו השקעת אנרגיה שגורמת לעצור ו/או להקשות על הזרימה הטבעית. ומהי הזרימה הטבעית? שינוי, צמיחה
והתפתחות.

כדי להיות מדויקת, פתחתי גם מילון ובדקתי מה כתוב לגבי התנגדות - "חוסר הסכמה, מרד, אנטי, וטו, אור אדום". הסתכלתי גם על התנגדות בפסיכולוגיה - "תופעה בה המטופל מתנהג במהלך פסיכותרפיה באופן שמטרתו להימנע משינוי במצבו, או שהוא מסרב לדבר עם המטפל על חוויות רלוונטיות לטיפול". (מתוך מילוג וויקיפדיה).

אז למה בעצם אנשים שרוצים ליצור שינוי, מתנגדים, ואיך זה בא לידי ביטוי...

ההתנגדות היא תופעה שמקורה באגו. מי שקרא את הספר "מי האויב הכי גדול שלך ואיך אפשר להתיידד איתו" יודע שהאגו כל כך רוצה להגן עלינו, עד שהוא חונק ומגביל אותנו. הוא מספר לנו סיפורי אימה על עצמנו, על כך שניכשל, שנסכן את עצמנו, ושאסור לנו לעשות דברים, רק בגלל שהוא "שומר עלינו" באזור הבטוח שלנו. האגו מפחד משינויים ומרגיש מאוים מהפוטנציאל האינסופי שלנו.

האגו אוהב שליטה עלינו, על אחרים, ועל מצבים, וההתנגדות היא אחד המנגנונים שלו להרגיש שולט ובשליטה.

האגו אוהב להיות צודק והתנגדות משאירה אותו במקום של "יודע", "צודק", ו"מבין" יותר טוב מאחרים.
האגו גם אוהב שיש לו הוכחות, ולכן הוא נשען על טיעונים של ניסיון העבר, גם אם הם לא ממש רלוונטיים לרגע הזה, וגם אם הם עוצרים את התהליך הטבעי של החיים, שינוי, צמיחה והתפתחות.
אם היה פשוט לנטרל את האגו, כנראה שלפחות 50% מההתנגדויות שלנו היו יורדות.
סיבה נוספת להתנגדות שגם היא מקורה באגו, נקראת פחד. הפחד משינוי, הפחד מהלא ידוע, הפחד של מה יחשבו עלינו וכו'... לכל אחד מאתנו צצים הפחדים שלו, כשאנחנו חושבים על שינוי ועל הרחבת הגבולות שלנו, ואם אנחנו לא מתגברים עליהם, אנחנו נמצאים בהתנגדות.

סיבה שלישית היא נוחות. נוח לנו להישאר באזור המוכר, למרות שלעיתים יש שם כאב, זה עדיין מרגיש מוכר, בטוח, ונוח ברמה מסוימת.

התחושה של "מי אני אהיה אם"... מאימת עלינו לעיתים. מי אני אהיה אם אוותר על שליטה? מי אני אהיה אם אני אהיה פתוחה להקשיב ואולי "אאלץ" לוותר על העמדות שלי? מי אני אהיה אם אני אשמע ביקורת? מי אני אהיה עם לא יסכימו איתי? וכו'...
אני מניחה שיש עוד סיבות להתנגדויות, אך נראה לי שארבעת אלה מכסים חלק נכבד מהמניעים שלנו להתנגדויות. (אגב, לרוב אנחנו לא מודעים אליהם, בוודאי לא בזמן אמת).

הזכרתי קודם את העובדה שהתנגדות יכולה לבוא בהמון פורמטים, ואני רוצה לתת כמה דוגמאות:
כל פעם שמישהו אומר לנו משהו ואנחנו אומרים "כן, אבל"... אנחנו בעצם מבטלים את מה שאמרו לנו, ומתבצרים בעמדה שהיינו.
כל פעם שאנחנו מתפרצים לדברי אחרים ולא מוכנים להקשיב.
כל פעם שאנחנו מספרים לעצמנו שאנחנו רוצים משהו, אך לא יכולים להגיע אליו...
כל פעם שאמונה כזאת או אחרת, או מחשבות שאימצנו לחיינו, מסיטות אותנו מהדרך...
כל פעם שאנחנו סומכים על אחרים ולא על עצמנו.
כל פעם שאנחנו מגיבים מיד, כאילו אנחנו משחקים פינג פונג - מקבלים את ה"כדור" ומיד מחזירים אותו ל"יריב". באנגלית יש הבדל בין המילה RESPOND לבין REACT.
RESPONSE זוהי תגובה שבאה מתוך שיקול דעת, שמתייחסת לדברים שנאמרו. REACT, זוהי תגובה אימפולסיבית שלרוב באה לפסול את מה שאמר האחר, להאשים אותו, ולהיות צודקים... אלה כולם פורמטים של התנגדויות.

כאשר אנחנו חייבים להיות צודקים, ומתבצרים בעמדה שלנו אנחנו במצב של התנגדות.
כאשר אנחנו אומרים לא או מפנים את הגב להזדמנויות, לאנשים, ללמידה שנקרים בדרכנו.
לא פעם קרה לי עם מתאמנים שלי שאני נותנת משימה מסוימת והם בתגובה אומרים שהם "בחיים לא יעשו את זה", ותוך כמה דקות שאנחנו "עובדים עם ההתנגדות", היא כאילו נמסה ונמוגה והנתיב מתפנה ל"פריצת דרך"...

אז מה עושים?

עובדים על עצמנו... פועלים מתוך מודעות, מזהים את ההתנגדויות שלנו (והדרך הכי טובה לעשות זאת, היא דרך אינטראקציה ו/או בקשת פידבק מאחרים), שואלים את עצמנו שאלות כדי להבין מה מניע אותנו (יש כאן לא מעט דוגמאות שהזכרתי), מה הרווח ומה ההפסד שיש לנו בהתנגדות, את מה ההתנגדות משרתת, ובוחרים מחדש במה שנכון ומתאים לנו.

מזמינה אותך לשתף אותי במה למדת על עצמך בפוסט הזה ואיפה זה פוגש אותך...

בהצלחה,

יעל.


להזמנת ספר הדגל  - המדריך לאהבה עצמית - לחצו כאן!

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.